Wednesday, February 22, 2012

トルティーヤ作りレッスン!Making Tortillas with Guatemalan Mom Anna!

1/27 朝食 パンケーキ ランチ キャベツとチキンの和え物、ベジタブルマヨネーズあえ ディナーインスタントヌードル
どこの国へ行ってもとっても興味深いのはその国の家庭料理。今回はディエゴのお母さんアナがグアテマラの女性が毎日作るトルティーヤ作りのレッスンをしてくれました!いつものように午前は学校、お昼を食べてからシアシャ達のお家へまたまたやってきた。グアテマラにはスウィートコーンはない。なのでトルティーヤの原料のコーンもフィールドコーン。通常はコーンを数時間柔らかくなるまで焚いてそれを町にあるグラインダーに持って行って生地が出来上がる。時間がない時はコーンミールを使って水で溶いてちょうどいい硬さにするだけで生地ができる!これならお家でもすぐ出来そう!Where ever I travel, one of the most interest things to me is knowing their home cooking. Today Diego's mom Anna is going to teach us how to make Guatemalan tortillas!! There is no sweet corn here in Guatemalan. Their corn is only field corn. To make tortillas dough, they cook with water for several hours and bring it into a place where they share a machine to grained. But when they don't have time, they use corn meal. Put some water until it becomes right constancy. Wow it sounds like something I can do at home easily!
さ、今度は形作り!、、、、。すごい難しい、、、、。グアテマラではあらゆるところで女性が手のひらで生地をのばしながらちょちょいと形を作って焼いている姿を見かけるけど、こんなに難しいの??!!!手にくっついたりせっかく出来上がり寸前のものが破れてしまったり、、、。コツを教わりながらも苦戦。後は練習しかない!Let's make the shape! ,,,,,,,????? is it so difficult??!! Yes it is very difficult. I have seen Guatemalan women making tortillas on the street and it looks so easy. It is so sticky and break so easily. Anna told us some points but now only I can do is practice!
ストーブの上でトルティーヤを焼きます。これならうちの薪ストーブでも出来そう!トルティーヤがくっつかないように白い粉(天然のミネラルでセメントの原料にもなるものを使っていた)を水で溶いたものを塗る。トルティーヤがプクーっと膨れたら反対側を少し焼いて出来上がり。Put the tortillas on the wood stove. Put some minerals, which is used for cement but natural, so that tortillas doesn't stick on the stove. When tortillas puffed flip over and bake for a second then it's done!!

さ、私たちがトルティーヤレッスンを受けている間はお隣でクロービスはベビーシッター。フィンがこんなにお友達とはしゃいでいる姿はとっても珍しい!いつもは隅の方に隠れてるのにーーーー!!While we were making tortillas, Clovis was babysitting. Finn had such a great time with them and we were so amazed as usually Finn is so shy with other kids.
ママの様子を心配して見にきました。ママ頑張ってるよーーいつかお家で作ってあげるからねーー。Hey mom how are you doing??!! Well Mom is trying heard and one day I will make these at home buddy!!
そしてそのあとは台所のすぐ隣にいるチキンの様子を見に行く。これもフィンのお気に入り。コケコッコーと言いながらずっと見てるフィン。このお家はフィンにとってパラダイスです。They have little chickens by the kitchen. Finn loves them. 'Kokkekokko----'
じゃーーーん!!数十枚練習したかいあって、最後にはアナもこれはよくできたわと言ってくれたトルティーヤの出来上がり!さっそく食べてみよーーー!うわーーー最高!特に特訓の後はね!Here is my tortillas!! Finally I was able to make some nice one but not many. Let's taste!! Wow it is so nice especially after lots of practice!
アナはスペシャルスープを用意してくれていました。グアテマラのお料理でカルド デ マリスコと言います。海の幸とお野菜の鍋ってとこかなー。これにはビーフも入っていて、カニとビーフの出汁がほんとよく出ていておいしーーーー!今までのグアテマラ料理で一番おいしかった!グアテマラ料理って出汁をとってシンプルな味を味わうところは日本の料理にそっくり!Anna cooked some Cardo de Marisco (Seafood and vegetable soup) It is typical Guatemalan meal. Cardo is a soup but with chunk of meats. It is so delicious. It's my favorite Guatemalan food!! Beef and crab made such a nice broth and lots of vegetable. I really think Guatemalan cooking is similar to Japanese especially they make such a great broth. The big difference is they squeeze fresh tomato in meals.
ライスと共にいただきます。グアテマラの人たちが食べるライスはほんと私たちお気に入り。お塩味とお野菜が少し入ったピラフのよう。アナの旦那さんは漁師さんなのでこの湖でとれる魚介を食べることが他の家庭よりも比較的多いとか。町のマーケットにアナが売りに行きます。ディエゴのお姉さんは毎日8キロもの手作りトルティーヤを売っているんだって。そんな家族に伝授してもらったトルティーヤ。貴重な体験だったなーーー。アナ、そしてこのレッスンをセッティングしてくれたシアシャ、本当にありがとう!ザリトルカントリースクール グアテマラ支店 オープン!なんてできたらいいなーーー絶対面白い企画ができるぞーーー!!!需要があれば真剣に考えるかーーーー!!!We love their rice that is little bit of salt and vegetable cooked together. Anna's husband is a fisherman and Anna goes to the Market in San Pedoro to sell. Their daughter (Diego's sister) sells 17lb of homemade tortillas everyday!! Wow I was so lucky to learn from this family tradition!! Thank you so much Anna and Siasha who set up this class for me!! The Little Country School should have Guatemala brunch!!
ぼく、ここでずっと遊んでいたいよーーーーー帰りたくなーーーい!!!I don't want to leave here!!!!

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