Wednesday, June 4, 2008

Day8 Organic Whole Grain nutoritious cooking! 7日目 オーガニックホールグレイン(全粒)クッキング

今日は栄養士もあるJaneのオーガニックホールグレイン(全粒)の栄養価を学ぶクッキングレッスンです。数ある種類の穀物について、またそのどの部分を取り除くかによって栄養素が変わってくることがよくわかりました。


Organic Whole Grain Cooking with Dietitian Jane! Today we leaned the importances of eating whole grains. The same kind of grain can have different nutrition values depending on which part of the grain eat and which part you leave out.










今回Janeが選んだホールグレインは、Quinoa(キノア)でした。Quinoaは、南米アンデス高原地帯で紀元前から栽培されているらしく、栄養価が非常に高く、またアミノ酸のバランスが優れていることより、近年では健康食としても注目されているそうです。タンパク質の含有率が他の穀物と較べて多く(12%~18%)、グルテンを含まないため、小麦アレルギーのような対グリアジンアレルギーを持つ人でも摂取できるのも素敵!。アミノ酸は、必須アミノ酸を多く含み、その量は白米に匹敵するかそれよりも多い。
脂質のほとんどがリノレン酸、オレイン酸といった不飽和脂肪酸で、特にリノレン酸はコレステロールの産出を抑制するなど、健康に役立つ。なお、キノアの脂質量は乾燥品で8%程度とあまり高くはない。
サポニンを多く含む。このため、食用には十分な水洗いと加熱を行なったほうがよい。(サポニンにはコレステロール値を下げる効果がある一方、赤血球を破壊する性質があるので大量摂取は毒になる。)
Quinoa originated in the Andean region of South America, where it has been an important food for 6,000 years. Quinoa has come to be highly appreciated for its nutritional value, as its protein content is very high (12%–18%). Unlike wheat or rice (which are low in lysine), quinoa contains a balanced set of essential amino acids for humans, making it an unusually complete food. It is a good source of dietary fiber and phosphorus and is high in magnesium and iron. Quinoa is gluten free and considered easy to digest.


We cooked quinoa with zucchini and Onion, Simmered with carrot juice and curry powder.
今日の料理はこのQuinoaをズッキーニとカシューナッツを加え、キャロットジュースとカレーパウダーで味付けをします。


そして、様々な穀物を使ったパンです。今回はオーガニック全粒の小麦粉と、ホワイト小麦粉(無漂白のオーガニック小麦使用)そして、このほかオーツやライ麦,キビなど雑穀類も混ぜ、糖分はMolassesという黒糖に近い味をする液体状のものを使います。少ししっとり目のパンです。栄養満点!
And baking bread! We used Organic whole wheat flour, unbleached white flour, rye ,oats, Millet and Molasses for sweetener!!



サラダはとれたてのアスパラとウィスコンシンやミネソタ州で栽培されるワイルドライスをオレンジソースで会えたもの!見た目もかわいい!!ワイルドクッキングの復習でチックウィードもまた少しつかいました!継続は力なり~~~ということで、この先も栄養たっぷりの食材をつづけて食べていきたいところです。
Our salad was: Wild rice and Asparagus with an Orange dressing! We add little bit of chickweed like we used in wild cooking class. To eat good food makes us healthy!!

パンを発酵させている合間を縫って、ガーデニングの続きを。今回はガーデンに木を植える実習をしました。チキンたちを放しているところに植えたので土を掘り起こすや否やたくさんの鶏達が私たちを囲み、早速ミミズやら土の中の虫を食べに来ました。う~~~このみみずクン達はよい土を作ってるれるからあんまり食べないでね~~~~~。
While we were waiting for the bread to rise, we did tree transplanting! We planted out tree in the chicken pasture. As soon as we started digging the soil, they came around us and started eating bugs, worms,,,,,,oh,,,,,we need the worms,,,don't eat too many!!!!!


さて、今回は有機栽培の土に関していろいろ学んできましたが実際に家のガーデンを作る時に自分で作れる堆肥づくりをしました。半年ほどかかりますが、普段食べ残しやお料理に使いきらなかったお野菜の端っこの部分その他全て自然のものは使えます。(オーガニック栽培となると、この堆肥にもオーガニックのものを使わないといけません)藁やグリーン(クローバーなど)を合わせて土と混ぜて肥料を作ります!すべてのものは土に戻り、新たな生命を生み出すんですね~!!!

Then we learned how to make compost by ourselves. It takes about half year to make good soil. You can use whatever left over foods you have and straw and greens too. Everything will return to the soil then create new thing!!!But not the thing human created such as plastic,,,,etc. You will see the compost pile brake down into good soil in half year but plastic will be just plastic!


家庭でもできるガーデニングということで、ミニグリーンハウス?!のJaneの植物たちをご紹介!
これなら小規模のガーデンもできそう!!この他、発芽するときにとっても役に立つのは温マット。電気でマットをちょうど発芽によい温度を保ちその上に植物たちの入った容器をのせるだけ!

Jane showed us her mini greenhouse! We can easily start a mini garden with it!! She uses hot mat which has electric and keeps the soil at the right temperature for germinating plants!
今日もおいしくお夕食を頂き、たくさん学びました!ともこさん、Jane,ありがとう!
We learned a lot again! Thanks Tomoko-san and Jane again!!

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